Sport&Meditatie

Toptennister begint elke dag met meditatiesessie

In de sportwereld hoor je steeds vaker dat topsporters meditatie inzetten om hun prestaties te verbeteren. Het wordt meer toegepast dan over het algemeen bekend is. Als je goed luistert in interviews, door de regels heen ook (vaak worden in het interview niet de juiste vragen gesteld) en de juiste boeken weet te vinden zijn er nog heel wat interessante verhalen hierover te vinden. Hieronder vind je een recent artikel waarin de waarde van meditatie bevestigd wordt door een topsporter zelf:

“Hoewel Andreescu door haar toernooizege in Indian Wells nu pas echt bekend is bij het grote publiek, komt haar opmars niet geheel onverwachts. Ze won begin dit jaar in het Nieuw-Zeelandse Auckland van onder anderen Venus Williams en Caroline Wozniacki en is de enige speelster in het WTA-circuit die al op 28 overwinningen staat dit jaar.

Het Canadese talent Andreescu, de eerste met een wildcard toegelaten tennisster ooit die Indian Wells wint, vertelde vorige week dat haar ochtendritueel helpt om goed te presteren op de baan. “Het eerste wat ik doe ik als ik wakker word, is mediteren. Ik kijk niet op mijn telefoon, maar pak vijftien minuten om rustig aan de dag te beginnen”, aldus Andreescu bij WTA Insider.

“Het helpt echt als ik in de ochtend visualiseer dat ik een goede dag ga krijgen. Ik zie in mijn omgeving dat veel mensen hard werken om fysiek sterk te worden, maar ik denk dat het mentale aspect nog veel belangrijker is. Je mentale toestand bepaalt immers je fysieke gesteldheid.”(bron: www.nu.nl)

Een eerste begin

Wat je hierboven leest is nog maar een eerste begin. De sportwereld staat wat dat betreft nog in de kinderschoenen als we het over het mentale aspect hebben. Natuurlijk is het fantastisch wat deze toptennisser doet en omdat nog relatief weinig sporters dit nog bewust toepassen in hun leven heb je al snel als sporter voordeel. Het is nu eenmaal zo als je op dit niveau sport bedrijft, telt werkelijk elke voordeel, elke millimeter.

Waar zou je nu naar toe willen of je nu topsporter bent, amateur of voor je plezier sport?

Eerst een korte schets over de plek die body en mind innemen in het Westen. We leven in een samenleving waarin lichaam en geest (body en mind gescheiden wordt gezien en daardoor ook als aparte onderdelen worden getraind. Ergens weten we wel dat het niet klopt. In de cultuur van het Oosten is dat wat dit betreft anders, dit is te zien aan de trainingscultuur aldaar die zijn wortels heeft in de krijgskunst. Je hoeft niet per se iets met zwaarden te hebben om toch de kracht van de tai chi (taoïstische) te pakken. Het toepassen van deze principes  luisterden heel nauw omdat het over leven en dood ging. Aan je fysieke, emotionele en mentale staat van zijn mocht er namelijk niets ontbreken anders legde je het loodje.

Body en Mind als één, een belangrijk principe in de Tao

Het is de Tao die zijn wortels heeft in de krijgskunst, daarin worden lichaam en geest ten alle tijden altijd tegelijkertijd getraind. Op het moment dat je beseft dat deze twee lichamen (fysieke lichaam en mentale lichaam) onlosmakelijk met elkaar verbonden en elkaar constant beïnvloedt én weet hoe je dit relatief makkelijk kunt trainen gaan je resultaten/prestaties met een enorme versnelling omhoog. Elke duurzame verandering vraagt om een inspanning, maar al razendsnel merk je resultaat. In iedere workshop die we geven, is er meteen verbetering.

Hogere prestaties, creëer zelf flow, wacht niet tot het je overkomt
Train een nieuwe spier: Body- Mind spier

Voor het beste resultaat wil je het fysieke en mentale deel dus niet als twee verschillende onderdelen zien maar zullen deze altijd samen geïntegreerd getraind moeten worden.

Het is een eerste start om thuis te mediteren en dan daarna te sporten, te tennissen, hardlopen enz. Maar op het moment dat je tijdens je sporttraining body en mind laat samenvallen versnel je trainingsprestaties. Deze body-mind spier vraagt om training. Het is een vaardigheid die door ieder getraind kan worden. Je moet alleen weten hoe!

Om hiermee kennis te maken, kun je deelnemen met Chi Running en Chi Tennis en laten we je ervaren hoe deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en hoe je dit specifieke kunt en zou moeten trainen wil je blessure vrij blijven, meer potentieel vermogen wat in je verscholen ligt benutten en onder (hoge) druk bestand blijven mentaal en technisch. Link naar Chi Running en Chi Tennis.

Geschreven door Annemarie Pruijt, trainer coach in toepassen van de body mind principes in het sport. Naast het zelf bedrijven van verschillende sporten en toepassen hiervan ook in wedstrijden, geeft ze al jaren les in Tao Meditaties en Chi Kung.